Quantcast
Channel: Science Fiction | BoardGameGeek
Viewing all articles
Browse latest Browse all 464145

Review: Gears of War: The Board Game:: Review in Greek

$
0
0

by Advosan

Advosan wrote:

Gears of War: The Board Game



Εταιρεία: Fantasy Flight Games
Χρονιά Έκδοσης: 2011
Αριθμός Παικτών: 1 - 4
Τιμή: Περίπου 70 ευρώ
Περιεχόμενα:



Ήτοι:

- Rulebook (32 σελίδες, διαβάζεται ευχάριστα αλλά απαραίτητο το FAQ)
- LOS (Line Of Sight) Ruler
- 5 ζάρια επίθεσης και 4 άμυνας
- 1 Κάρτα αναφοράς αποστολής
- 27 κάρτες αποστολών (7 αποστολές συνολικά)
- 17 πλακίδια (χτίζουν το level)
- 4 μίνι κάρτες αναφοράς (χρήσιμες κατά την εκμάθηση του παιχνιδιού)
- 34 μίνι κάρτες τοποθεσίας (2 κάρτες ανά πλακίδιο, μια ανά όψη)
- 35 κάρτες Locust AI (οι κινήσεις του εχθρού & γενικά γεγονότα)
- 54 κάρτες Order (οι κινήσεις των παιχτών)
- 4 κάρτες χαρακτήρων (περιγράφουν ιδιότητες και starting gear)
- 10 κάρτες αντιπάλων (οι ιδιότητες των χαρακτήρων locust)
- 9 κάρτες τυχαίων όπλων
- 29 κάρτες όπλων (7 όπλα Χ 4 κάρτες έκαστο + ένα hammer of dawn)
- Πολλά tokens (ammo, grenades, emergence holes, locked doors, wounds κλπ)
- 32 φιγούρες:
. 4 CoG
. 6 Wreches
. 6 Drones
. 6 Tickers
. 3 Kantus
. 3 Theron Guards
. 3 Boomers
. 1 Berserker

Pvt. Carmine: Are you THE Marcus Fenix? The one that fought at Asho Fields?
Marcus Fenix: Yep.
Pvt. Carmine: Wow. Cool!
Marcus Fenix: [looks away] Not really.


Official Site: http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite.asp?eidm=167...:%20The%20Board%20Game

Official Forum: http://www.fantasyflightgames.com/edge_foros_temas.asp?efid=...

Official FAQ: http://www.fantasyflightgames.com/ffg_content/gears-of-war/s...

Official video preview: http://www.fantasyflightgames.com/ffg_content/media/front-pa...

Official Rulebook: http://www.fantasyflightgames.com/ffg_content/gears-of-war/s...

Σύντομο ιστορικό πλαίσιο:

Οι άνθρωποι του πλανήτη Sera βρίσκονται σε πόλεμο με τους εξωγήινους Locust, και κάθε άλλο παρά κερδίζουν. Με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες πόλεις της Sera κατεστραμμένες, η τελευταία τους ελπίδα είναι μια ομάδα στρατιωτών της COG, με αποστολή να βρουν την υπόγεια φωλιά των Locust και να τους εξολοθρεύσουν με ένα καλοζυγισμένο χτύπημα.

Σκοπός:

Αντικειμενικός σκοπός του ή των παιχτών είναι να φέρουν σε πέρας 7 αποστολές. Το αντικείμενο της κάθε αποστολής μπορεί να ποικίλει από το να σκοτώσουν όλα ή συγκεκριμένα Locust ή να επιζήσουν για κάποιο χρόνο, ή να ενεργοποιήσουν κάτι κλπ, όπως περιγράφεται στις κάρτες αποστολών.

Level building:

Η κάθε αποστολή (mission) αποτελείται από επιμέρους επίπεδα (levels). Το κάθε level φτιάχνεται από ένα ή (συνήθως) περισσότερα πλακίδια (tiles) και το κάθε tile αποτελείται από επιμέρους περιοχές (areas). Αν και κάθε mission έχει συγκεκριμένα levels και το κάθε level φτιάχνεται από συγκεκριμένα tiles, το level building εμπεριέχει έναν βαθμό τυχαιότητας, διότι το κάθε tile τοποθετείται με τυχαία σειρά κατά το level building. Αυτό μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου, διότι το πώς είναι το level επηρεάζει δραματικά τις τακτικές επιλογές που κάνουν οι παίχτες.

Enemy spawning:

Το μεγάλο εμπόδιο στην επίτευξη του σκοπού της κάθε αποστολής δεν είναι άλλο από τα Locusts. Πώς ξεφυτρώνουν αυτά? Κυριολεκτικά μέσα από την γη. Σε κάθε tile υπάρχουν μια ή περισσότερες emergence holes (όριο: μια EH ανά area) από τις οποίες ξεπετάγονται Locusts ανάλογα με τα όσα ορίζονται από τις κάρτες Locust AI, και τις παραμέτρους της κάθε αποστολής. Τα Locust έχουν δυο κύρια χαρακτηριστικά: α) Είναι πολύ δυνατά και β) Δεν τελειώνουν ποτέ. Για την ακρίβεια, όσο πιο γρήγορα τα σκοτώνεις, τόσο πιο γρήγορα επανέρχονται. Μπορείς να αδειάσεις ολόκληρα levels από κάθε ίχνος Locust και εγγυημένα σε 1-2 γύρους θα είναι μια ορδή από δαύτα ξανά στο κατόπι σου. Και είναι τόσο δυνατά, που μια στραβή ζαριά μπορεί να ξαπλώσει και τον πιο υγιή COG φαρδύ-πλατύ στην παγωμένη γη της Sera, να αναρωτιέται τι ακριβώς τον ποδοπάτησε.


Αν δεν σε πετύχει αυτός τώρα, θα σε πετύχει κάποιος φίλος του αργότερα.

Fighting back the Horde:

Προφανώς οι COG δεν πηγαίνουν άοπλοι σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτό όμως που πολύ γρήγορα καταλαβαίνει ο κάθε COG είναι το ότι τα πυρομαχικά του είναι πολύ λιγότερα από τα Locust που έχει να αντιμετωπίσει. Η χρήση όπλων γίνεται είτε χωρίς να ξοδευτεί ammo, είτε ως overkill, με κόστος ένα ammo. Εννοείται ότι το overkill είναι απείρως αποτελεσματικότερο από την απλή επίθεση (διπλάσια ζάρια) και επιπλέον ορισμένα όπλα μόνο με overkill λειτουργούν, δηλαδή με κόστος σε ammo. Οι COG δεν είναι lead farmers και όσοι ονειρεύονται κούτες με ammo πεταμένες εδώ και εκεί, φυσεκλίκια τυλιγμένα γύρω τους, air support, artillery support ή ό,τι άλλο support, καλύτερα να το ξανασκεφτούν. Θέλει Metal Gear Solid και όχι Ράμπο νοοτροπία το παιχνίδι.


Typicall.

Under cover:

Επειδή λοιπόν το σενάριο να σκοτώσεις άνετα τα Locust και μετά, εν είδει παρέλασης να ολοκληρώσεις την αποστολή, απλώς δεν υπάρχει, καλό είναι να φροντίζουν οι COG να μένουν ζωντανοί και να προχωρούν σταδιακά προς τον σκοπό τους, φθείροντας σιγά σιγά τα Locust. Σε αυτή την προσπάθεια για επιβίωση, σημαντικό ρόλο παίζει η κάλυψη που παρέχουν διάφορα αντικείμενα στους παίχτες- βεβαίως και τα Locust μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ίδια σημεία και να καλυφθούν επίσης.


C' mon punk. Move. Make my day.

Bleeding out:

Κατά την διάρκεια της μάχης με τα Locust οι παίχτες δέχονται χτυπήματα, και για κάθε χτύπημα πρέπει να χάσουν και μια κάρτα από το χέρι τους. Όταν δεν μπορούν πλέον να χάσουν κάρτες, αιμορραγούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να πολεμήσουν και πρέπει ένας άλλος COG να τους ανανήψει. Έτσι, κανένας παίχτης δεν σκοτώνεται ούτε "βγαίνει" από το παιχνίδι (και μετά να κοιτάει τους άλλους να παίζουν), εξ ου και ο co-op χαρακτήρας του παιχνιδιού.

Locust slayer:

Τα Locusts όπως και οι παίχτες μπορούν να τραυματιστούν εφόσον χτυπηθούν. Σε αντίθεση όμως με τους παίχτες, τα Locusts αν τραυματιστούν δεν χάνουν Χ ζωή- όση και τα χτυπήματα που δέχθηκαν, αλλά τα hit points τους μειώνονται σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Έτσι, για παράδειγμα ένας υγιής Boomer έχει 3 hp. Αν δεχθεί 3 hits, πεθαίνει. Αν δεχθεί όμως 2 ή 1 hit, τότε από υγιής γίνεται τραυματισμένος Boomer και πλέον έχει 2 hp, ανεξαρτήτως του αν δέχθηκε 1 ή 2 hits. Αν σε επόμενη επίθεση δεχθεί 1 hit δεν πεθαίνει ούτε τραυματίζεται περισσότερο, αλλά παραμένει στα 2 hp. Για να πεθάνει πρέπει να δεχθεί 2 hits, τέλος. Καλό ε?


Drone. Από αριστερά στα δεξιά: Αμύνεται με 1 ζάρι, έχει υγιής 3 hp, μπαίνει αυτόματα σε cover όταν κινείται, επιτίθεται με 3 ζάρια. Αν τραυματιστεί, τα hp του μειώνονται σε 1 (σύμφωνα με το wound token του, που όμως δεν το έχω σε φωτογραφία).

Gameplay:

Οι παίχτες παίζουν clockwise, και κάθε σειρά περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:

1. Heal: Ο παίχτης τραβάει μέχρι 2 κάρτες Order. Στο χέρι του μπορεί να έχει κατά κανόνα μέχρι 6 κάρτες Order. Η φάση αυτή λέγεται heal, διότι οι Order cards αντιπροσωπεύουν και την υγεία του παίχτη, εφόσον αν μείνει χωρίς κάρτες αιμορραγεί.

2. COG Order: O παίχτης παίζει μια κάρτα από το χέρι του ως εξής: Την ξεσκαρτάρει και είτε
α) Κάνει τις ενέργειες που λέει η κάρτα με την σειρά που τις λέει (μπορεί όμως αν θέλει να παραλείψει όποιες δεν θέλει να κάνει), πχ κινείται τρία areas και κάνει μια επίθεση, ή κάνει μια επίθεση και κινείται τρία areas, ή κάνει 2 επιθέσεις ή κινείται 5 areas κλπ.
β) Ανεξαρτήτως του τι λέει η κάρτα, κάνει μια επίθεση
γ) Ανεξαρτήτως του τι λέει η κάρτα, κινείται 2 areas.


Roadie Run. Γνωστό και ως "Παναής".

2α. COG Order- Special Actions: Πριν, μετά ή ενδιάμεσα στα bulletings του COG Order (όχι όμως κατά την διάρκεια του κάθε bulleting), οι παίχτες μπορούν αν θέλουν να εκτελέσουν κάποιες ειδικές ενέργειες (από μια φορά max την κάθε μια), ξοδεύοντας μια κάρτα για την κάθε ειδική ενέργεια που κάνουν (κάρτες να έχεις να ξοδεύεις δηλαδή...).
α) Να ανανήψουν έναν COG που αιμορραγεί.
β) Να πάρουν ένα πεσμένο όπλο.
γ) Να ενεργοποιήσουν μια τοποθεσία (είτε για να πάρουν πυρομαχικά, είτε για να χρησιμοποιήσουν όπλα, για να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα κλπ, ανάλογα με την reference card του area).


Τα ερωτηματικά σημαίνουν ότι τα areas αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν.

2β. COG Order- "Follow" Reaction Ability: Κάθε παίχτης μπορεί κατά την διάρκεια του Order ενός άλλου COG να ξεσκαρτάρει μια κάρτα με σύμβολο πάνω αριστερά το βελάκι
και να "ακολουθήσει" τον ενεργό παίχτη στο area όπου εκείνος θα καταλήξει στο τέλος της κίνησής του. Πολύτιμο το Follow, σώζει ζωές.

3. Locust Activation: Αφού κάνει ό,τι είναι να κάνει ο παίχτης, τρέχει αριστερά δεξιά, πυροβολάει, πανηγυρίζει κλπ, τραβάει μια αθώα καρτούλα από το Locust AI deck και την κάνει resolve. Και ο ίδιος γίνεται dissolve. Τα Locust AI έχουν την μορφή "εάν ισχύει το Α τότε να γίνει το Β αλλιώς να γίνει το Γ". Συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα ένα κύμα από Locust να επιτεθεί ή να αναδυθεί από emergence holes. Γενικά σπέρνουν τον χαμό.


Locust AI. "Παρακαλούνται οι Boomers που έχουν LOS σε COG να τα κάνουν όλα μπάχαλο. Αλλιώς να κινηθούν 3 περιοχές και να κάνουν χαμό. Αλλιώς να αναδυθούν κανα-δυο Boomers και θα τα πούμε στο επόμενο Locust AI με τα COGάκια τα γατάκια"...

3α. Locust Activation- "Guard" και "Dodge" Reaction Abilities: Κατά την διάρκεια του Locust Activation, οι COGs (όχι μόνο ο "ενεργός", αλλά όλοι) μπορούν να κάνουν είτε "Guard" ξοδεύοντας κάρτα με σήμα την έκρηξη
(περιορισμός: ένα Guard ανά Locust Activation) είτε
"Dodge" ξοδεύοντας μια κάρτα με σήμα το +2

(περιορισμός: ένα dodge ανά επιτιθέμενο Locust).
Με το Guard, ο παίχτης επιχειρεί μια επίθεση εναντίον ενός Locust που κινείται ή αναδύεται κατά το τρέχον Locust Activation.
Με το Dodge, o παίχτης κερδίζει +2 ζάρια άμυνας για να αποκρούσει μια επίθεση.

Μόλις ολοκληρωθεί το Locust Activation, ο επόμενος παίχτης πραγματοποιεί τα ίδια ως άνω βήματα.

Endgame:

Το παιχνίδι τελειώνει είτε α) με νίκη, αν ολοκληρωθεί η αποστολή, είτε β) με ήττα, αν όλοι οι COG βρεθούν bleeding out.

Πλεονεκτήματα:

1. Solo play: It just works. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να απολαύσεις ένα επιτραπέζιο μόνος σου. Όταν όλη μέρα είσαι στο PC και θέλεις στο τέλος της ημέρας να χαλαρώσεις με κάτι που δεν εκπέμπει ακτινοβολία ούτε έντονους ήχους ούτε απαιτεί σωματική καταπόνηση ή πνευματική προσπάθεια, καλό είναι να μην εξαρτάσαι από κανέναν.

2. Co-op. Μερικές φορές, δεν είσαι σε διάθεση για αντιπαραθέσεις. Μερικές φορές θέλεις να παίξεις μαζί και όχι εναντίον του άλλου. Εξάλλου, τα παιχνίδια αντιπαράθεσης απαιτούν οι παίχτες να είναι πάνω κάτω του ίδιου επιπέδου, αλλιώς δεν είναι αστείο ούτε για αυτόν που διασύρεται ούτε για αυτόν που κάνει περίπατο.

3. Ποιότητα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το περιεχόμενο του κουτιού. Οι φιγούρες είναι απίστευτες και το artwork γενικά πολύ καλό. Όσοι ξέρουν το video game σίγουρα θα το εκτιμήσουν.

Μειονεκτήματα:

1. Replayability. Δεν είμαι σίγουρος πόσο αντέχει στο χρόνο. Σίγουρα θα βγάλουν expansions με καινούργιες αποστολές, χαρακτήρες και εχθρούς (εκτός από τα fan created scenarios...), απλά το όλο concept δεν ξέρω πόσο θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε όμως μάλλον θα τα έχει βγάλει τα λεφτά του ούτως ή άλλως.

2. Learning gap. Μέχρι να μάθεις μερικά κόλπα είσαι τροφή για τα θηρία. Άμα κατανοήσεις λίγο το Locust AI deck όμως και μάθεις τους εχθρούς, οι πιθανότητες να χάσεις είναι μικρές.

3. Luck. Τελικά, όλα εξαρτώνται από το ζάρι, και στο GoW:TBG είσαι διαρκώς με μια χούφτα ζάρια στο χέρι. Ακόμα και κάνοντας ένα ιδανικό παιχνίδι, τα ζάρια μπορούν να σε εξαϋλώσουν για πλάκα μέσα σε δευτερόλεπτα, και το αντίθετο.

Overall:

Θα το ξαναγόραζα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι διασκεδαστικό, ανατρεπτικό, όμορφο και κυλάει φανταστικά.


Bring it on!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 464145

Trending Articles